Tezaur monetar descoperit de un detectorist român în Dolj!

Descoperire senzaţională!!!

135

 

  Bună seara, dragi cititori şi pasionaţi!

  Astăzi am onoarea să vă prezint  o descoperire extraordinară!!!

  Un coleg detectorist din Craiova pe nume Dumitru Banta a descoperit pe data de 5 ianuarie anul acesta cu detectorul de metale un impresionant tezaur monetar format din 1471 monede medievale din argint. Comoara monetară era îngropată în pământ la adâncimea de 50 cm şi a fost descoperită într-o păşune din Dolj în apropierea graniţei cu judeţul Olt. Numele localităţii este deocamdată ţinut secret deoarece zona trebuie verificată mai amănunţit şi nu se doreşte ca persoanele doritoare să se îmbogăţească peste noapte (braconierii) să afle şi să asalteze locaţia. 

 Este posibil ca tezaurul monetar să fi fost ascuns sau pierdut de către lotrii.

„Explicaţia (neoficială încă, neexistând un punct de vedere al arheologilor) ar fi campaniile de jaf armat organizate de către lotrii de care zona Olteniei nu ducea lipsă în acea perioadă, piesele tezaurului fiind deposedate de la turcii în retragere sau ucisi pe câmpul de lupta care la rândul lor le-au obţinut prin jaf de la localnici sau, având în vedere piesele monetare europene foarte diverse ca provenienţă, de la mercenarii oştilor creştine”, sursa: hotnews.ro.

 Piesele tezaurului sunt foarte bine păstrate şi datează din secolul XVI, contemporane cu perioada de domnie a lui Mihai Viteazul.

  Multe dintre  monede sunt turceşti, mai exact 1416 de tip akche, iar restul sunt taleri, denari, groschi, emise de împăraţi, regi şi principi europeni.

  Piesele au fost predate pe 8 ianuarie Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Dolj, acestea ajungând în cele din urmă la Muzeul Olteniei din Craiova , urmând ca în perioada următoare să fie expertizat şi evaluat de către specialişti în numismatica Olteniei din Craiova.

  Doresc să-l felicit pe John pentru această uluitoare descoperire şi să-i urez multă sănătate şi bucurie!

  Mai jos, în galeria foto puteţi viziona actele de predare – primire şi  majoritatea pieselor descoperite, aranjate în ordine cronologică.

  P.S. : Dacă sunteţi pasionaţi de numismatică şi vă pricepeţi, mă puteţi ajuta să le identificăm împreună scriind un comentariu în spaţiul special alocat din subsolul fiecărei imagini!

 Sursa ştirii: Dumitru Banta

 Sursa imaginilor şi informaţiilor: detectiemetal.com

  Enjoy!:)

Galerie foto tezaur monetar din argint:

6 gânduri despre „Tezaur monetar descoperit de un detectorist român în Dolj!

  1. Este incitanta stiintific vorbind descoperirea comunicata si se constituie ca o veritabila marturie istorico-arheologica la istoria Romaniei dar unele sinonimii ma determina sa-l contactez pe autor intrucat un alt Dumitru Banta, strabunic al arborelui genealogic familial mie, a ingropat o „comoara” in ambalaj pseudotextil si intr-o zona cunoscuta mie fapt pentru care as sustine reluarea detectiei in zona de electie precum si unele completari onomastice legate de pasiuni si nume comun, de aceea astept cu interes un raspuns in contextul dat.

  2. Impresionanta descoperirea si onestitatea domnului Dumitru Banta, e chiar un exemplu de urmat, o intrebare care banuiesc ca si-o putin mai multe persoane care vad aceasta pagina, exista vreo prevedere legala pentru recompensarea materiala care sa incurajeje asemenea predari in viitor? Totusi metaldetectingul implica si niste cheltuieli, motorina, aparatul, timpul pierdut, etc si nu toti dintre cei care-l practica si le pot permite sa le ignore. Si daca este prevazuta cum este calculata intr-un asemenea caz?

    1. Buna dimineata!
      Da exista o prevedere legala in care scrie ca descoperitorul are dreptul la o bonificatie de 30% din valoarea obiectului, sau 45% daca acesta este clasat ca tezaur. Se intruneste o comisie de specialisti care evalueaza obiectul si apoi se calculeaza bonificatia. Sanatate!

    1. Buna dimineata! Asa este, colegul Jonny a facut o descoperire extraordinara! Sa speram ca o sa mai avem parte de astfel de realizari din partea detectoristilor din Romania! Numai bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s