Coiful de aur de la Cotofenesti

Coiful de aur


In Cotofenesti, comuna Poiana Varbilau, judetul Prahova, a fost descoperit un stravechi si impresionant coif de aur. Evenimentul avusese loc in primavara lui 1926, cand un elev de la scoala primara a satului, aflandu-se la arat, a scos, intamplator, din pamant, cu cutitul plugului, valoroasa relicva.

Cercetarile de specialitate efectuate in acel loc au aratat ca obiectul nu fusese asociat cu altele – deci ca nu constituise parte dintr-un tezaur -, ci ca a fost gasit izolat in perimetrul unei asezari geto-dace.

Coiful de la Poiana Cotofenesti este datat in jurul anilor 400 i.e.n. Foarte probabil, obiectul a apartinut unui rege geto-dac – capetenie a unei formatiuni politice autohtone constituita in zona, pe la sfarsitul secolului V, inceputul secolului IV i.e.n.
Coiful de aur a fost adus la Muzeul National de Antichitati, din Bucuresti, si pastrat acolo pana in 1970, cand a trecut in patrimoniul Muzeului National de Istorie a Romaniei, fiind unul dintre cele mai frumoase si mai atractive exponate.
Scenele de sacrificiu, animalele fantastice reprezentate pe coif sunt elemente specifice artei vechi orientale, iraniano-persane, absorbite in arta geto-daca, fiind transmise prin filiera sud-tracica sau helenistica.

Cand, in anul 1931, aparea romanul lui Cezar Petrescu, „Comoara regelui Dromihet”, scriitorul avea sa isi informeze cititorii ca unul dintre personajele principale ale cartii – taranul Zaharia Duhu, cel ce se istovise in cautarea fabulosului tezaur ramas de la viteazul si inteleptul carmuitor get – ii fusese inspirat de un caz real: un umil factor postal de prin partile Buzaului, care, si el, se ostenise in cautarea unei asemenea comori.

2 gânduri despre „Coiful de aur de la Cotofenesti

  1. Pe bune ? Arta veche orientala , absorbita in arta Geto-Daca transmisa prin filiera sud Tracica sau helenistica . Aceasi politica pe care o vedem in asa zisul D.E.X. scris de politrucul iorgu iordan . Nimic de la noi ,totul, dar absolut totul a fost luat de la altii . Partii pleaca de la gurile dunarii si peste timp, ajung unde sunt astazi , adica in Iran, fiind numiti persi … persani .Cand au plecat de aici nu stiau s-au nu au vrut sa spuna cum e treaba cu arta , abia dupa ce au ajuns si stabilit in locul pe care il ocupa acum, au zis, hai sa le transmitem si la amaratii aia de geti cum e chestia cu arta . Asta fiindca locuitorii antici ai vechii Europe , probabil nu aveau nimic in cap si au asteptat si mii de ani sa vina tot felul de hoarde nomade , sa le spuna si lor cum se numesc toate cele si sa-i invete ceva arta .Mars potailor .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s