62. Taler leu – 1576

2 gânduri despre „62. Taler leu – 1576

 1. Taler leu – anul 1576
  Descriere conform siteului romaniancoins.org:

  Denumirea leu provine de la talerii (leeuwendaalder în olandeză, cunoscuţi şi sub numele de löwentaler sau taleri-leu) din argint de aproximativ 75%, cîntărind cam 27 de grame, bătuţi în partea olandeză a Ţărilor de Jos începînd din secolul al XVI-lea. Primii taleri-leu au apărut în 1575, în timpul revoltei împotriva spaniolilor; ultimii au fost bătuţi în 1713. Aceşti taleri purtau imaginea unui leu rampant, stema Provinciilor Unite ale Ţărilor de Jos. Monedele, care au împrumutat numele de la stema Ţărilor de Jos gravată pe monede, au fost bătute în multe provincii şi oraşe olandeze, printre care Dordrecht, Deventer, Kampen, Utrecht şi Zwolle şi au fost foarte mult folosite în comerţul cu Levantul.
  Despre legendele ce apar pe talerul leu olandez
  Legenda MO[NETA] ARG[ENTEA] PRO[VINCIARUM] CO[N]FOE[DERATUM] BELG[ICARUM] TRA[IECTUM] ar însemna, în traducere liberă, „monedă de argint a provinciei Utrecht a Confederaţiei Olandeze“. Numele latin al oraşului şi provinciei Utrecht este Traiectum ad Rhenum, semnificînd un loc de traversare a Rinului. Referirea la Belgia apare deoarece teritoriile Confederaţiei Olandeze au aparţinut în antichitate provinciei romane Belgica.
  Motto-ul Provinciilor Unite, CONFIDENS D[OMI]NO NON MOVETUR, se poate traduce liber prin „cel ce crede în Dumnezeu nu va fi izgonit de la locul său“. Ar putea să fie o aluzie la lupta antispaniolă a olandezilor conduşi de Wilhelm de Orania.
  În Ţările Române talerii-leu au circulat foarte mult, în special în secolul al XVII-lea.
  Spre sfîrşitul evului mediu talerul-leu a dispărut din circulaţie, dar numele de leu s-a păstrat pentru o monedă de cont, ce se împărţea în 40 de parale. Prin legea din 1867 leul a devenit moneda naţională a României.
  Republica Moldova, vecina noastră de la est, care este de asemenea un stat românesc, are şi ea – din 1992 – lei.
  Tot de la talerul-leu provine şi leva bulgarilor, însemnînd tot leu. Unii spun că în acelaşi mod au moştenit leka albanezii – deasemenea leu. (O altă etimologie pentru leka spune că numele monedei vine de la numele lui Alexandru cel Mare, Leka i Madh în albaneză).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s