Sări la conţinut

Încă un tezaur monetar descoperit de către un detectorist român

octombrie 21, 2013

Tezaur monetar descoperit în judeţul

Neamţ

Tezaur monetar roman descoperit in Romania

  Bună ziua dragi cititori şi pasionaţi!

  Miercuri, 16 octombrie 2013, a fost descoperit încă un tezaur monetar din argint de către un coleg activ pe forumul detectoriştilor din România.
  Tezaurul găsit de „sopri21” însumează un număr de 270 de denari romani, dintre care unul este rupt în două şi un fragment de monedă.
  Cu câteva zile în urmă, în aproximativ aceeaşi zonă el a mai descoperit 10 denari romani împrăştiaţi pe o suprafaţă destul de mare, lucru care l-a făcut să cerceteze din nou zona.

  Denarii au fost bătuţi într-un interval de 150 de ani în timpul unor împăraţi foarte cunoscuţi, precum Traian, Hadrian, Nero, Commodus, Domitian, Marcus Aurelius, Otho, Vitellius, Vespasianus, Julia Titi, Nerva, Marciana, Sabina, Antoninus, Divus Antoninus Pius, Diva Faustina I, Faustina, Crispina, Lucilla şi încă o monedă de la Iulia doamna. Descoperirea a fost făcută cam la 40 km de Piatra Neamţ.
  Cele 280 de monede au fost descoperite la o adâncime cuprinsă între 10 – 35 cm. Locul descoperirii este departe de vreun sit arheologic, într-o zonă care a fost despădurită, putându-se observa pe alocuri arbori tineri de mesteacăn, fag, carpen, etc. Terenul respectiv este puţin în pantă, şi probabil, pe vremea comunistă sau interbelică acea bucată de teren a fost arată. În modul aceasta se explică de ce monedele au fost descoperite relativ împrăştiate, nucleul răspândindu-se pe o suprafaţă de circa 1 m pe 1.5 m, iar unele dintre ele s-au găsit şi la 5-6 m faţă de nucleu. Monedele au fost predate Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti. 

Sursa imagini si informatii utile: „sopri21” şi http://detectiemetal.com/ (Comunitatea Online a Detectoriştilor din România).

Fotogalerie:

2 comentarii leave one →
 1. Dublon Credincios Domnului permalink
  ianuarie 2, 2014 9:27 pm

  Si care a fost rasplata ? Politia pe capul lui si denigrarea in presa ?Oare asta merita un om cinstit si onest ?Cei de la Bucuresti ar fi trebuit sa-i bage pumnu-n gura lui nea directorul din Neamt ca doar superiorii sunt la Muzeul din Bucuresti, dar s-au facut ca ploua.Rusine sa le fie si la toti comunistii ca ei.Nu va lasati intimidati si mergeti mai departe cu cinstea si cu corectitudinea caci numai cei necinstiti cred ca toti sunt hoti ca ei si de aceea ii confunda pe cei cinstiti cu impostorii si jefuitorii ,ca atat pot sa gandeasca. In 2014 sa aveti cat mai multe sapaturi pline de bucurii.

  • ianuarie 6, 2014 6:32 pm

   Aveti dreptate, nimic de comentat si din pacate nu e singurul care a patit asa ceva…
   Eu unul o sa continui deoarece este un hobby foarte frumos, te alegi cu multe cunostinte, miscare, orientare in teren etc. chiar daca unii oameni sunt cum sunt si legile asijderea. Multa sanatate si un an nou cat mai bun va doresc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: