Încă un tezaur monetar descoperit de către un detectorist român

Tezaur monetar descoperit în judeţul

Neamţ

Tezaur monetar roman descoperit in Romania

  Bună ziua dragi cititori şi pasionaţi!

  Miercuri, 16 octombrie 2013, a fost descoperit încă un tezaur monetar din argint de către un coleg activ pe forumul detectoriştilor din România.
  Tezaurul găsit de „sopri21” însumează un număr de 270 de denari romani, dintre care unul este rupt în două şi un fragment de monedă.
  Cu câteva zile în urmă, în aproximativ aceeaşi zonă el a mai descoperit 10 denari romani împrăştiaţi pe o suprafaţă destul de mare, lucru care l-a făcut să cerceteze din nou zona.

  Denarii au fost bătuţi într-un interval de 150 de ani în timpul unor împăraţi foarte cunoscuţi, precum Traian, Hadrian, Nero, Commodus, Domitian, Marcus Aurelius, Otho, Vitellius, Vespasianus, Julia Titi, Nerva, Marciana, Sabina, Antoninus, Divus Antoninus Pius, Diva Faustina I, Faustina, Crispina, Lucilla şi încă o monedă de la Iulia doamna. Descoperirea a fost făcută cam la 40 km de Piatra Neamţ.
  Cele 280 de monede au fost descoperite la o adâncime cuprinsă între 10 – 35 cm. Locul descoperirii este departe de vreun sit arheologic, într-o zonă care a fost despădurită, putându-se observa pe alocuri arbori tineri de mesteacăn, fag, carpen, etc. Terenul respectiv este puţin în pantă, şi probabil, pe vremea comunistă sau interbelică acea bucată de teren a fost arată. În modul aceasta se explică de ce monedele au fost descoperite relativ împrăştiate, nucleul răspândindu-se pe o suprafaţă de circa 1 m pe 1.5 m, iar unele dintre ele s-au găsit şi la 5-6 m faţă de nucleu. Monedele au fost predate Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti. 

Sursa imagini si informatii utile: „sopri21” şi http://detectiemetal.com/ (Comunitatea Online a Detectoriştilor din România).

Fotogalerie:

4 gânduri despre „Încă un tezaur monetar descoperit de către un detectorist român

  1. Si care a fost rasplata ? Politia pe capul lui si denigrarea in presa ?Oare asta merita un om cinstit si onest ?Cei de la Bucuresti ar fi trebuit sa-i bage pumnu-n gura lui nea directorul din Neamt ca doar superiorii sunt la Muzeul din Bucuresti, dar s-au facut ca ploua.Rusine sa le fie si la toti comunistii ca ei.Nu va lasati intimidati si mergeti mai departe cu cinstea si cu corectitudinea caci numai cei necinstiti cred ca toti sunt hoti ca ei si de aceea ii confunda pe cei cinstiti cu impostorii si jefuitorii ,ca atat pot sa gandeasca. In 2014 sa aveti cat mai multe sapaturi pline de bucurii.

    1. Aveti dreptate, nimic de comentat si din pacate nu e singurul care a patit asa ceva…
      Eu unul o sa continui deoarece este un hobby foarte frumos, te alegi cu multe cunostinte, miscare, orientare in teren etc. chiar daca unii oameni sunt cum sunt si legile asijderea. Multa sanatate si un an nou cat mai bun va doresc!

  2. Salutare tuturor! Incepe sa ma fascineze tot mai mult aceasta lume a detectoarelor de metale. Inca nu am achizitionat un aparat,insa mi-am indreptat atentia spre un garret 250 la recomandarea multora pentru incepatori. M-am documentat cat am putut eu de bine insa sunt multe lucruri pe care nu le stiu si vreau sa le aflu,in mod special legat de antichitati arheologie etc. ce ai voie ce nu ai voie,ce poti pastra ce trebuie predat autoritatilor,etc.
    Sunt constient deja ca bijuterii si multe alte lucruri le pot pastra,pentru ca sincer sa fiu intentia mea este sa devina o pasiune full time,asteptarile mele fiind sa dea si roade pe plan financiar,dar totodata sa stiu ce trebuie facut si daca dau peste altceva,lucru ce precis o sa ma fascineze foarte tare.
    Daca cineva este binevoitor si vrea sa mai ma sfatuiasca,sau sa-mi dea vreun pont astept add pe facebook Sava Tiberiu(Bujie)
    Va multumesc anticipat si sper ca nu am deranjat in nici un fel~

  3. Servicii de detectie metale in toata tara!
    http://inchiriezdetectordemetale.ro

    Comori ingropate, tevi de gaz sau apa, obiecte pierdute (verigheta, telefonul, cheile, bijuterii, portofele)
    Aparatele detecteaze orice tip de metal si ignora(dupa reglaj) metalele nedorite(fier).
    Detectia se poate face pana la adancimea de max 6 metri, iar in apa pana la 1,50 m, si sunt autorizate de O.R.I.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s