Un început de an promiţător pentru un detectorist din România!

Topoare antice din bronz

  Bună ziua dragi cititori!

  Anul 2012 a început promiţator pentru detectoriştii din România, mai ales pentru domnul Ştefan cunoscut pe forumul detectiemetal.com cu numele „lori” .

  Acesta a descoperit aceste  superbe artefacte din poza de mai sus  în două zile de detecţie. În prima zi a descoperit doar unul (primul din stânga) care reprezintă un topor din gama celturi, din bronz, vechi de aproximativ 4000 – 4500 de ani la adâncimea de 15 cm. Această descoperire extraordinară  l-a întărâtat pe entuziastul detectorist să meargă şi a doua zi să scaneze o suprafaţa mai mare de teren în acea zonă, circa 2000 mp.

  Rezltatele au început să apară, încă două topoare cu disc şi o daltă au ieşit la suprafaţă, toate trei au fost găsite în acelaşi loc la adâncimea de 55 cm şi sunt din acelaşi material ca primul topor,din bronz. Spre deosebire de primul care este un topor de luptă celelalte sunt unelte de gospodărit. Zona unde acesta a efectuat detecţia nu este o zonă protejată naţional. Acesta a mers la muzeul din Vâlcea şi a predat obiectele încadrându-se în termenul de 72 de ore  conform legilor din România.

  După spusele acestuia obiectele pe care le-a predat reprezintă 40% din totalul obiectelor de genul pe care muzeul le deţine la ora actuală.

   În cursul zilei de astăzi aheologii s-au deplasat alături de domnul Ştefan la locul descoperirii pentru a preleva câteva probe. Aceştia au fost de părere că cele trei unelte au fost îngropate împreună în urma unui ritual.

Procesul de predare – primire încheiat între domnul Ştefan şi arheologii de la muzeu

  Ţin să-l felicit pe colegul nostru pentru această superbă descoperire, dar şi pentru corectitudinea de care a dat dovadă.

Mai multe fotografii cu superbele artefacte:

Această prezentare necesită JavaScript.

Modul de prindere şi utilizare a celtului din bronz

2 gânduri despre „Un început de an promiţător pentru un detectorist din România!

  1. bravo cu oameni ca tine ROMANIA mai are sanse la un viitor mai bun pacat ca sintem prea putini cei care gindesc asa mult succes in continuare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s