Sări la conţinut

Mormântul de la Peretu (jud. Teleorman)

noiembrie 20, 2010

Tezaurul de la Peretu

În 1971 Alexandru Trână, din satul Peretu, descoperă în zona numită de săteni „La Izvoare” un mormânt traco-getic, vechi de aproximativ 2500 de ani, catalogat ca aparținând unei civilizații precreștine. În mormânt se afla un reprezentant al aristocrației locale. Mormântul avea doua camere funerare: în prima se afla un schelet înconjurat de diverse obiecte din ceramica, cuțite din fier, vârfuri de săgeți, obiecte de argint aurit, vase de bronz. În cea de a doua cameră s-a descoperit că războinicul nu fusese înmormântat singur: se găseau scheletele a doi cai, doi câini de vânătoare, o vacă, pe lângă acestea se găsea și un car cu patru roți de fier. Per ansamblu mai mult de 50 de obiecte de argint placate cu aur, printre care și un coif de argint aurit de cca. 750 de grame.

Coiful de argint aurit:

După studii asupra coifului (dar și asupra altor obiecte, cum ar fi coiful de la Porțile de Fier) s-a ajuns la ideea că înaintea acestei expediții dinastice dacii din zonă au reușit să găsească o formă de afișare emblematică a reprezentării, proprie dinastiei lor: o sinteza în general din 3 elemente ale zonei ce țin de peisajul vegetal sau faunistic. Reprezentarea emblematică este formată dintr-un vultur cu un penaj bogat și cu creastă, care ține în gheare un iepure, iar în cioc are un pește. Aceasta se găsește pe obrăzarul drept al coifului. Pe obrăzarul stâng se află reprezentat un cerb.

Această prezentare necesită JavaScript.


Reclame
5 comentarii leave one →
 1. noiembrie 20, 2010 4:48 pm

  Am trecut de atâtea ori prin Peretu şi am prieteni de acolo, dar niciunul nu ştie nimic despre aşa ceva. Felicitări pentru popularizarea a ceea ce merită popularizat. Cum putem lua legătura pentru un interviu?

  • costel permalink
   februarie 6, 2011 8:12 am

   da este adevarat ce se spune despre tezaur,mi-a povestit si mie cei mai in varsta despre cel care a descoperit acel tezaur,persoana respectiva a fost batut de catre militia din acea vreme pt a spune daca a mai fost si altceva si daca a furat din comoara si multe alte probleme pe care le-a avut dupa.

 2. noiembrie 20, 2010 5:06 pm

  Multumesc!Cat despre interviu..nu stiu ce sa zic…mai intai tin sa va anunt ca sunt din Tg.Neamt si invat in Iasi.Daca nu exista o problema in asta as accepta cu placere propunerea dv.

 3. aprilie 7, 2011 12:58 pm

  si carul cu roti de fier? scheletele de animale? camerele mortuare? se stie ceva de ele? daca mai ai amanunte, as fi curios…

Trackbacks

 1. Mormântul de la Peretu (jud. Teleorman) - Ziarul toateBlogurile.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: