Mica aşezare a coloniştilor romani din limesul nord – estic al Daciei romane.

Metal detecting-ul din România începe să prindă

contur !

Descoperiri recente din judeţul Mureş !

    Bună seara dragi cititori şi pasionaţi!

  Astăzi am decis să împărtăşesc cu voi, având acceptul domnului Pop Iuliu Cristi ( „digger” ) câteva imagini cu obiectele descoperite în ultima perioadă de catre acesta şi cativa amici de-ai lui, Rebendici Erik („centurion”) , Ghidiu L. care a participat la o singură partidă de detecţie şi domnul Ilieş Paul (” vitelius „)  toţi membrii ai forumului de specialitate DetectieMetal.com.

  Obiectele sunt majoritatea extrem de importante pentru istoria României, făcând parte dintr-o perioadă largă de timp, perioada hallstatiană , sec.VI î. Hr. perioada romană, secolele I – III şi din epoca medievală.

  Zona în care aceştia au efectuat detecţii este neprotejată din punct de vedere arheologic, dar cu siguranţă după aceste superbe descoperiri cred că va fi înregistrată în repertoriul arheologic naţional (R.A.N.).

 Dumnealor au avut şansa să descopere o aşezare a primilor colonişti romani şi nu departe de aceasta se află şi burgus-ul, presupusul turn roman. Era segmentul lipsă din limesul nord – estic al Daciei romane.

 De asemenea, persoanele mentionate au descoperit o gamă largă de obiecte romane şi nu numai, o daltă cu vârful teşit şi alte două unelte cu utilitatea de a scobi în lemn, vârfuri de săgeţi torsadate folosite de către cavaleria romană, o seceră din bronz, 2.200-1.100 î.Chr., epoca bronzului, mânerul având reprezentare zoomorfă, vârf de lance din fier, cataramă din fier toate din perioada romană, un ac de păr antic, un suport sigilar antic de bronz, cuie de tipologie romană, vârful metalic al unei teci din piele al gladius, celebra sabie scurtă romană, dălţi din fier de tipologie romană, catarame din bronz cu ac de fier, fibule, amnare din oţel, un inel de tipologie romană sec.II-III, gravat, dintr-un material ce aminteşte mai degraba prin nuanţa sa cenuşie de un aliaj cu argint, înca două inele de fier antice sec. I-III, unul având inserată o camee de culoare albastră în care este reprezentată o şcenă de  vânătoare şi un pandantiv de bronz antic cu simbolurile purtătoare de noroc „evil-eye” şi în cele din urmă un obiect foarte rar, un  superb pumnal scitic (akinakes) , din fier , perioada hallstatiană, sec.VI î. Hr.

  Pumnalul scitic (akinakes), vârful de lance din epoca bronzului, amnarul şi lancea de fier nu au fost descoperite în zona coloniştilor romani, ci au fost detectate separat la câţiva km de această zonă, pe Valea Mureşului.

  Eu am fost impresionat de descoperirile lor şi cred că sunt demne de luat în seamă de către instituţiile statului român deoarece cred cu tărie că aceşti domni, prin munca şi devotamentul de care au dat dovadă, au reuşit să adauge câteva pagini care lipseau cu desăvârşire din istoria noastră, din istoria poporului român.

  Ţin să-i felicit şi să le urez multă sănătate şi mult succes în continuare!

  Acum vă invit să vizualizaţi galeria foto, dar şi materialul video cu obiectele descoperite de către aceştia.

  Numai bine!

Articol în premieră !

Galerie foto şi video:

6 gânduri despre „Mica aşezare a coloniştilor romani din limesul nord – estic al Daciei romane.

 1. Felicitari pentru articol si pentru initiativa. E intr-adevar fascinant sa vezi cum istoria se poate modela si uneori chiar rescrie datorita unei pasiuni (pe care multi o considera derizorie, sau asa..o iesire de weekend). Atunci cand lucrurile sunt facute cu profesionalism si metoda (chiar si un hobby), rezultatele pot fi de cele mai multe ori surprinzatoare.
  P.S.: S-a strecurat o mica greseala in text – „limes” nu „limeş”.

  1. Multumesc pentru urari si pentru observatie.Asa este, daca este practicat cu seriozitate apar si rezultate interesante, dar multi nu au rabdare si de aceea nu au nici rezultate, multi se asteapta sa gaseasca imediat obiecte extraordinare, dar nu e chiar asa, trebuie multa munca si perseverenta, mai ales pentru cei care nu au in apropiere zone cu potential, din punct de vedere istoric.
   Sanatate!

 2. Salut salvatorule!
  Ma bucur sa gasesc si pasionati mai tineri care-si gasesc timp sa mearga in natura,in mijlocul ei.
  Scuza-ma ca abia venit aici,la tine circotesc,dar -e greu de citit,de urmarit- cuvintul „acestia” apare mult prea des si e greu de priceput la ce ( cine ) se refera.
  In rest,multumesc pentru informatii!
  Succes in continuare,ca vei avea mult de lucru !

  1. Salut!
   Nu e nicio problema, multumesc pentru observatie, am scris articolul la o ora foarte tarzie si nu am observat ca am folosit cuvantul de prea multe ori.Te mai astept la cautat metale prin incinta si iti doresc mult succes si tie!
   Sanatate!

 3. vad si piese pe care voi le catalogati drept romane sau neolitice, iar de fapt ele sunt de proveienta dacica…. aici dragilor pe acest teritoriu romanii nu au stat decat 156 de ani… si numai in 14% din teritoriu!!!
  ps: nu sunt un nebun care doreste sa comenteze si el ca sa se bage in seaama ci ca sa rectific faptul ca unele piese sunt de alta provenienta!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s