Insignă de membru al Asociaţiei Studenţilor Creştini înfiinţată de Corneliu Zelea Codreanu

Insignă de membru al

Asociaţiei Studenţilor Creştini 

 1922

 

    Bună seara!

  Această insignă am gasit-o pe un teren în apropierea oraşului Iaşi.

  La început am crezut că este o insignă regalistă din perioada anilor 1920 – 1940, dar se pare că m-am înşelat în privinta acesteia. Am întrebat în stânga şi în dreapta, dar nu am primit decât un răspuns că ar fi insigna Societaţii Ortodoxe Române, iar pe internet nu găseam absolut nimic despre aceasta, doar o poză a unui utilizator de pe un site de vânzări cu titlul ” Insignă  regalistă Societatea Ortodoxă Română”.

  Pâna în momentul în care m-am decis să postez un articol despre aceasta nu am mai găsit nimic în plus şi nici nu am mai primit alte păreri, dar astăzi s-a întâmplat ca domnul Jucan Tudor, căruia îi mulţumesc, a avut bunăvoinţa să-mi lase un comentariu despre adevărata istorie a insignei.

  Organizaţia Studenţilor Creştini a fost o societate studențească înființată la 20 mai 1922 de Corneliu Zelea Codreanu şi de profesorul A.C. Cuza. Organizaţia a apărut ca urmare a dizolvării de către C. Z. Codreanu (ales președinte al „Societății Studenților în Drept”) a „Centrului Studențesc din Iași”. „Asociația Studenților Creștini” a reprezentat principala organizație studențească a vremii, remarcându-se prin solicitările de ordin politic și social.

  Insigna este cu talpă şi are inscripţionată următoarea serie : 3257.

 Corneliu Zelea Codreanu

(n. 13 septembrie 1899 la Huși – d. 30 noiembrie 1938)

Articol actualizat la data de 08. 09. 2012

4 gânduri despre „Insignă de membru al Asociaţiei Studenţilor Creştini înfiinţată de Corneliu Zelea Codreanu

  1. buna ziua este insigna de membru al organizatiei studentilor crestini ( s.c.) infintata in iasi dupa primul razboi mondial de A,C, Cuza si Zelea Codreanu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s