Sigiliul breslei ţesătorilor din Braşov (Kronstadt)

Sigiliul ţesătorilor braşoveni!

  Bună seara braşoveni şi nu numai!:D

  Astăzi am rezolvat în sfârşit o dilemă mai veche, am reuşit să identific un obiect din plumb pe care l-am găsit în Tg.Neamţ în vacanţa de Craciun.

  Acest obiect despre care vă vorbesc este un vechi sigiliu al breslei ţesătorilor din Braşov.

Dimensiuni : 2.3 cm lungime şi 1.3 cm lăţime

  Pe această piesă apare stema oraşului Braşov (Kronstadt – Oraşul Coroanei), trunchiul de copac secular şi coroana. Acest simbol a fost adoptat ca stemă a oraşului în anul 1429.

  Am reuşit să descifrez alături de un muzeograf  de la Muzeul de Istorie a Moldovei inscripţia abia vizibilă în limba germană „WEBERZUNFT STEMPEL”  care se traduce  „ŞTAMPILA BRESLEI ŢESĂTORILOR”.

  Pană să ajung la muzeu cu această piesă am stat o zi întreagă să caut pe internet cate ceva despre ea, despre simbol, măcar o imagine, dar nu reuşeam să găsesc nimic şi la un moment dat mi-am amintit de o poza cu mine de la Braşov în care apărea un simbol similar şi am rămas puţin şocat să descopăr că acel simbol era identic cu cel de pe sigiliul găsit de mine, acesta apare în două fotografii,una dintre ele a fost facută de mine strict pentru a imortaliza acea stemă de pe Casa Sfatului construită în anul 1420.

  În acest fel am elucidat o parte din misterul acestui obiect! 🙂

Braşov – iulie 2011

Piaţa Sfatului – Braşov, în spatele meu se află Casa Sfatului cu simbolul mult căutat de mine :))

Această fotografie este făcuta de mine însumi, se pare ca legea atracţiei a funcţionat din nou!:)

Momentan sigiliul este încă în posesia mea, urmând ca săptămâna viitoare specialiştii de la Muzeul de Istorie a Moldovei (Palatul Culturii din Iaşi) să-mi dea un răspuns dacă această piesă va face obiectul unei achiziţii, urmand să-l predau pentru a fi expus.

 Pentru  mai multe detalii despre acestă stemă şi de unde se trage numele vechi al oraşului Braşov, Kronstadt (Oraşul Coroanei), clik aici.

Bastionul Ţesătorilor din Braşov

Vă urez succes şi descoperiri cât mai interesante!

  Cu respect,

  Radu!

11 gânduri despre „Sigiliul breslei ţesătorilor din Braşov (Kronstadt)

 1. Salut.
  Felicitari pentru descifrarea dilemei in legatura cu sigiliu. Sincer nu stiu de ce se tem cei de pe transylvanian numismatics in a te ajuta cand e vorba de identificarea unui obiect gasit cu detectorul, odata ce totul e legal (e ca in Harry Potter cand pronuntau Valdemort :)).
  Ti-am lasat un mesaj pe mail si te rog sa ma ajuti si pe mine in cateva chestiuni.
  Mersi si abia astept alte descoperiri remarcabile din partea ta.

  1. Salve,
   Multumesc!:D
   Nici eu nu pot sa-mi dau seama de ce se feresc unii dinte ei, probabil ca nu cunosc legislatia din Romania si au impresia ca este ilegal sa detii asa ceva,sau daca ar avea detector probabil ei nu ar respecta legea din cauza bonificatiei de 30 % pe care statul o acorda pentru un obiect.Probabil ar prefera sa le vanda pe piata neagra sau sa le pastreze pentru ei.
   Dar, dupa cum spuneam nu toti sunt asa, m-au ajutat destul de mult cu alte obiecte cei de pe transylvanian numismatics.
   Iti doresc o zi frumoasa si te mai astept cu drag sa detectezi ceva metale prin incinta!:)

  1. Multumesc pentru ajutorul acordat, sigiliul urmeaza sa-l predau Muzeului de Istorie a Moldovei si probabil voi afla si mai multe detalii, l-am dus in timpul legal de 72 de ore de la descoperire, dar mi-a fost refuzat si acum dupa un an un domn arheolog s-a razgandit asupra lui si il doreste in colectia muzeului.

   1. Spuneți-i domnului respectiv că dacă nu-l dorește muzeul în care a fost angajat tocmai ca să păstorească patrimoniul, obiectul va putea fi preluat de oricare muzeu ardelean. Puteți să-i transmiteți și identificarea noastră (Medievistica), pentru că sigur nu a mai văzut lucruri similare. Ori, de le-a văzut, n-a știu ce sunt

   2. Am mai discutat aceasta problema cu dumnealui, imediat ce am gasit obiectul si am postat aici despre el, am fost contactat de o jurnalista a unui ziar din Brasov care mi-a propus sa scrie un articol despre acest sigiliu.Mi-a mai spus ca a discutat cu un arheolog titrat din Brasov pt aducerea piesei acasa la ea, dar acest lucru nu a fost posibil deoarece specialistii din Iasi mi-au spus ca acesta arata legaturile comerciale ale Ardealului cu Moldova si e bine sa ramana aici, dar tot nu a fost acceptat pentru achizitionare ( eu am dreptul sa cer o bonificatie de 30% din valoarea obiectului, dar cred ca stiti aceste legi deja). Si dupa cum va spuneam piesa a ramas la mine, iar apoi dupa aprox. un an s-au hotarat sa o achizitioneze si sa intocmim procesul de predare-primire, lucru care este inca in asteptare deoarece saptamana trecuta a fost deschiderea Palatului Cuza de la Ruginoasa si nu ne-am putut intalni, sper ca saptamana aceasta sa se rezolve si imediat cum voi face predarea am sa atasez o poza cu actul de predare-primire. Multumesc pentru sfaturi si pentru datarea aproximativa, el era de parere ca este de prin anii 1800! Numai bine!

   3. Mai este de aşteptat până vă luaţi bănuţii. Muzetarii ar trebuie să o valorizeze. Cum dacă nici măcar nu ştiau ce-i piesa? Urmează apoi un alt lung şir de operaţiuni birocratice…

 2. sigiliul asta nu trebuia predat la Palatul Culturii, ci la (Primarie care va preda apoi la) Directia pentru Cultura din unitatea administrativ-teritoriala unde s-a facut descoperirea. Reciteste art. 49 din Legea 182/2000. Risti sa te frigi…

 3. Buna ziua!
  Daca inca nu s-a dumirit nimeni, o stanta de fier foarte asemanatoare celei cu care a fost imprimat acest plumb sigilar gasiti la Dorina Negulici – Feronerie braşoveană secolele XV-XIX. Braşov, Ecran Magazin, 2003, p.77 nr. 55, descris ca: ”Poanson sigilar; in camp dreptunghiular coroana orasului incadrata de initialele I.N. si inscriptie marginala CRONSTADT LEINWR [indescifrabil]; mijlocul secolului XIX.”. Initialele respective apar in pozitiv N.I. de fapt, si cred ca o examinare atenta a stantei inclusiv a unei amprente ar permite descifrarea restului legendei. Subscriu opiniei ca este un sigiliu pentru tesaturi, poate unul atasat unui balot de tesatura de in produsa local (ger. lein = in, legenda avand sensul de ”in curat/pur” sau asa ceva, echivalent modernului 100% in).
  Mult succes!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s