Sări la conţinut

Sadagura – 1772

ianuarie 30, 2012

Sadagura – PARA 3 DENGHI – 1772

 

 

 

  Bună ziua dragi cititori şi pasionaţi!

  Astăzi m-am hotărât  să vă prezint o monedă foarte frumoasă, destul de rară şi râvnită de către colecţionari. Cred că toată lumea ştie  vorba „un lucru de două parale”  de la acestă monedă se trage.:D

  Piesa am descoperit-o pe data de 4 noiembrie în oraşul Tg.Neamţ la adâncimea de 4 – 5 cm.

DESCRIERE: În interior  un pătrat cu latura de 18 mm ; laturi în torsade . În interiorul  pătratului text  în chirilică amplasat pe 3 rânduri ” PARA 3 DENGHI ” – para reprezentând  valuta turcă iar denghi  valuta rusească.Cuvântul PARA subliniat cu  două  linii  orizontale , prima  liniuţa  mai lungă şi mai groasă  iar urmatoarea  mai scurtă  şi mai  subţire. Cerc zimţat exterior Muchie: Decorată cu ornamente având forma frunzelor de stejar.

Diametrul: 28 milimetri Greutate: 11,1 grame  Material: bronz Monetăria: Sadagura Gravor: J. Stockmann

  Monedele Sadagura sunt primele monede comune ambelor Principate Române (Moldova şi Muntenia) şi au fost puse în circulaţie în timpul războiului ruso-turc (1768-1774) de către armata de ocupaţie rusă din Moldova şi Țara Românească, condusă de mareşalul Piotr Rumianțev-Zadunaiski.

  În timpul războiului ruso-turc (1768-1774), încheiat prin Pacea de la Kuciuk-Kainargi, mareşalul Piotr Rumiantev-Zadunaiski – comandantul trupelor de ocupaţie ruseşti în Moldova şi Țara Românească – a luat măsuri de organizare pe linie economică şi fiscală a celor două principate. El a iniţiat baterea unor monede care să aibă curs în cele două provincii românesti, denumite de numismaţi monede Sadagura.

  În anul 1770, a fost deschisă pe moşia aventurierului baron Nicolae Gartenberg (Sadogurschi) din oraşul Sadagura, aflat în apropierea oraşului Cernăuti, o monetărie ce a bătut piese cu valoarea nominală exprimată în parale, copeici şi denghi. Monedele emise acolo urmau să aibă exprimată valoarea nominală atât în valută turcă, precum şi în cea rusească.

DESCRIERE: Legenda în chirilică dispusă circular în partea  superioară ”  MON  .  MOLD : I VALAK. ” sau  „MON.MOLD : I VALOSK. „, în  traducere  MONEDA MOLDOVENEASCĂ ŞI VALAHĂ.În partea centrală două scuturi ovale tangenţiale înclinate spre centru. În interiorul  scutului din stânga, înclinat spre dreapta, se află stema Moldovei: capul de bour văzut din fată. În interiorul scutului din dreapta, înclinat spre stânga, se află stema Tării Româneşti: o acvilă spre stânga ţinând în cioc o cruce cu două  braţe stând  pe o coroană cu 5 vârfuri plasată puţin înclinată pe teren ; în dreapta acvilei  mai sus amplasată semiluna. Deasupra celor două scuturi este amplasată o  coroană . Sub  cele  două  scuturi două  dungi : una mai  groasă şi una  mai subţire . Sub  cele  două dungi milensimul 1772 . Margine cu liniuţe.

  Înainte de punerea acestora în circulaţie, în anul 1771 s-au executat o serie de probe monetare, cu cifrul împărătesei Ecaterina a II-a a Rusiei, după care s-a ajuns la tipul oficial aprobat, purtând pe avers stemele celor două Principate Române, iar pe revers valoarea nominală şi anul de emitere. Materialul din care au fost fabricate monedele a fost bronzul provenit din tunurile capturate de la turci.

  Monedele tip Sadagura au circulat atât în Moldova, cât si în Țara Românească între anii 1772-1774, iar după retragerea trupelor ruseşti din Principatele Române în anul 1774 ele au ieşit din uz.

  Dacă doriti să aflaţi mai multe detalii despre acest tip de monedă, click  aici.

  Mi-am dorit întotdeuna să achiziţionez o astfel de piesă, dar acum nu mai este cazul, nu m-am gandit niciodată ca voi găsi o Sadagura! 😀 Am fost foarte bucuros în momentul în care aceasta a iesit la suprafaţă, nu-mi venea să cred, m-am aşezat şi am stat aproape o jumatate de oră să o admir 😀

Reclame
21 comentarii leave one →
 1. George permalink
  februarie 2, 2012 11:53 am

  Salut..Moneda care ai gasito e cea din fotografie?m-ar interesa sa stiu cum ai curatato? Multumesc!!!

  • februarie 2, 2012 1:35 pm

   Da este cea din fotografie, moneda nu arata chiar asa…in imagine este mai albicioasa din cauza blit-ului de la camera foto..ea are o patina de culoare verde inchis.
   Moneda a fost spalata cu apa calda, nu i-am mai facut nimic altceva.

   • George permalink
    februarie 2, 2012 8:45 pm

    Ai gasito intr-o stare buna…Felicitari!!!

   • februarie 2, 2012 10:13 pm

    Multumesc!Da…moneda arata destul de bine dupa atata timp de stat in pamant!Se pare ca bronzul din tunurile turcilor era de calitate superioara. 🙂

 2. George permalink
  februarie 2, 2012 11:13 pm

  Depinde si de aciditatea terenului!!! Banuiesc ca nu ai gasito pe un camp cultivabil? Oricum felicitari si pentru site si pentru iniziativa de a salva istoria noastra!!!!

 3. Robert L. permalink
  februarie 6, 2012 2:22 pm

  Buna ziua. Intamplator am dat peste post-ul dumneavoastra, cautand informatii despre orasul Sadagura. Din tot ce am gasit, articolul dumneavoastra e unul din cele cu adevarat bine informate. Ati putea sa-mi spuneti ce surse – cu privire strict la Sadagura – ati folosit? Multumesc cu anticipatie. Robert

 4. bissyro permalink
  martie 13, 2012 11:02 am

  Buna, astfel de monede trebuiesc de altfel predate la muzeu, sau le poti pastra in colectii propri ? as dori sa stiu mai multe detalii despre informatia asta daca ai fi dispus si binevoitor. ce monede trebuies predate si care dintre ele ai dreptul sa le detii. mercy!

  • martie 13, 2012 11:11 am

   Salut!
   Aceasta moneda a ramas in colectia mea deoarece cei de la muzeu mi-au refuzat-o pe motiv de surplus si ca nu este foarte rara…se gaseste oriunde in comert, pe okazii, e-bay etc.
   Referitor la intrebarea ta, toate monedele trebuie predate la muzeu…acum ramane de vazut daca specialistii considera ca merita sa faca parte din colectia muzeului.Eu le prezint toate descoperirile mele celor de la muzeu in termen de 72 de ore…nu stabilesc eu daca merita sa le predau sau nu..ii las pe ei sa decida daca acestea fac obiectul unei achizitii!
   O zi buna!

 5. tudor permalink
  decembrie 19, 2012 12:06 am

  Ar fi bine sa nu curatati moneda. Pentru orice colectionar cu experienta o moneda necuratata este mult mai valoroasa si mai frumoasa decat una curatata. Referitor la valoare, cei de la muzeu au avut dreptate, este o moneda comuna. Cu toate acestea eu as fi interesat de ea. Nu v-ati gandit sa o vindeti (dupa atat timpt)?

  • decembrie 19, 2012 5:32 pm

   Salut. Moneda nu am curatat-o si nici nu e de vanzare, nu am voie sa vand nimic din ce gasesc cu detectorul, chiar daca obiectele mi-au fost refuzate si pe langa asta chiar ma bucur sa o am in colectie.
   Numai bine!

 6. tudor permalink
  decembrie 19, 2012 5:45 pm

  Atunci sa o donezi si eu a-ti donez altceva… 😀

  • decembrie 19, 2012 5:49 pm

   :)) Nu cred ca se poate nici asa d.p.d.v legal si nici nu m-ar lasa inima sa dau o astfel de piesa la schimb sau pe bani.
   Oricum multumesc de propunere si ma bucur ca imi urmaresti blogul. Ai fost haios!

 7. tudor permalink
  decembrie 19, 2012 7:27 pm

  OK am inteles. Macar am incercat. 😀 D.p.d.v. legal nu e nicio problema sa schimbi o moneda cu o alta moneda si nici nu am auzit sa existe probleme daca vrei sa vinzi ceva ce ai gasit in pamant (dar poate ma insel eu). Poate mai vedem si articole noi in perioada urmatoare.

  • decembrie 19, 2012 7:36 pm

   Incercarea moarte nu are! Cat despre articole noi, acum 3 minute am postat ultimile descoperiri! Sper sa-ti placa!

 8. Adi permalink
  ianuarie 11, 2013 11:37 pm

  De unde ai cumparat detectorul?

 9. ionut permalink
  august 3, 2013 8:30 pm

  am si eu o moneda asemanatoare.As vrea s-o vand!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: