Skip to content

Descoperire de secol IV

Octombrie 7, 2011

Scoica Sfântului  Iacob

    Bună seara dragi cititori şi pasionaţi!

  Astăzi am reuşit să obţin primul meu proces verbal de predare – primire de când am început să practic acest nobil hobby.

  În jurul orelor 15:00 m-am întâlnit la Muzeul Unirii din Iasi  cu un specialist în această perioada pe nume Iaţcu Ioan care în acel moment amenaja o expoziţie numită Arta Pelerinajului unde vor fi expuse obiecte creştine din secolele IV – XVI.

  Acesta mi-a confirmat că obiectul pe care îl găsisem este din bronz şi că reprezintă un simbol creştinesc foarte vechi, mai exact Scoica Sfântului Iacob.

  Acest simbol era purtat de călugarii din acea vreme pe căciuli sau pe traiste.

  Puteţi observa acest lucru în imaginile de mai jos pe care le putem vizualiza datorită bunăvoinţei domnului Iaţcu Ioan.

  Obiectul găsit de mine este un fragment dintr-o casetă în care creştinii (călugarii, pelerinii) ţineau obiecte cu semnificaţie religioasă (moaşte, lemn sfinţit, lemn de la Sfânta Cruce, pământ de la locurile sfinte).

  Obiectul are 2 centimetri lungime şi 2 centimetri laţime.

  În această imagine este prezentat interiorul obiectului, se observă forma circulară şi jumătatea de cavitate care constituia spaţiul de depozitare.

  Procesul verbal a fost încheiat astăzi 07.10.2011 între mine şi muzeograful  Iaţcu Ioan şi  dovedeşte faptul că obiectul este dat cu împrumut Muzeului Unirii pentru o expoziţie temporară care se va desfăşura în perioada 12 octombrie – 12 noiembrie 2011, după care obiectul va fi propus pentru achiziţionare de către Muzeul de Istorie a Moldovei.

  Vă invit să admiraţi acest obiect la expoziţia Arta Pelerinajului  care se va deschide miercuri la ora 12:00 la Muzeul Unirii din Iaşi.

 Actualizare 14 Noiembrie 2011:

    Bună ziua!

  Astăzi am fost la Muzeul de Istorie a Moldovei pentru a finaliza actele pentru medalionul  din bronz în formă de scoică, a durat ceva vreme deoarece obiectul a fost împrumutat de pe 12 octombrie pana pe 12 noiembrie Muzeului Unirii din Iaşi pentru a fi expus în cadrul expoziţiei temporare „ARTA PELERINAJULUI”.

  La început am crezut că medalionul relicvariu provine din secolul IV, dar acest lucru nu poate fi sigur deocamdată, deoarece acest simbol  se regăseste în mai multe perioade.
  Aşa că am căzut deacord cu cei de la Muzeul de Istorie a Moldovei ca medalionul să rămână în custodia lor şi să fie supus unui test metalografic nondistructiv pentru a se încerca o datare mai precisă.
  Am postat o imagine cu procesul verbal încheiat astăzi 14 noiembrie 2011 din care puteţi întelege mai multe :

   Am făcut rost de câteva poze cu pandativul găsit de mine de la expoziţia „Arta pelerinajului” care s-a desfăşurat  la Muzeul Unirii din Iaşi.

Reclame
4 comentarii leave one →
 1. Andreea:) permalink
  Octombrie 7, 2011 5:30 pm

  Felicitari! :*

 2. Octombrie 8, 2011 7:38 pm

  intr-un timp aveam intentia sa creez un site care sa dea contur istoriei romanesti. sunt un individ care a fost solicitat si impins ani la rand sa descopere trecutul nostru. desi am retinut intr-o proportie nesemnificativa ceea ce mi-a trecut prin fata ochilor, pasiunea ta ma inspira si recunosc ca ma face sa ma gandesc si la altceva in afara de mine.
  am scris in siteurile create despre calatori romani, despre regimurile totalitariste si despre curentele culturale din Romania. e simplu sa im amintesc despre ce am scris insa mi-e greu sa mentionez si despre cine.
  detaliile existente pe obiectele fotografiate sunt impresionante.

 3. dante permalink
  Aprilie 11, 2012 2:24 pm

  sa ai o descoperire expusa intr-un muzeu….cred ca esti mandru! felicitari!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: