Comoara anglo-saxona – Staffordshire, Marea Britanie

Cel mai mare tezaur anglo-saxon, descoperit cu

detectorul de metale


O fabuloasă comoară arheologică formată din peste 1.500 de obiecte din aur şi argint, ce aparţin culturii anglo-saxone, a fost descoperită de un şomer britanic.

Comoara include 5 kilograme de aur si 2,5 kilograme de argint, adica cam de trei ori mai multe obiecte pretioase decat descoperirea care detinea pana acum recordul, cea de la Sutton Hoo, unul din cele mai importante situri anglo-saxone din Marea Britanie, transmite CNN.

Este o „colectie incredibila de materiale – absolut fara precedent”, a spus Kevin Leahy, arheolog la Portable Antiquities Scheme, un grup de voluntari care inregistreaza descoperirile publicului.

Această prezentare necesită JavaScript.

Comoara a fost descoperita in iulie de Terry Herbert, care avea un detector de metale cumparat in urma cu un deceniu, second-hand.

Era atat de mult aur in sit incat, in curand, Herbert a ajuns sa viseze numai aur.

Herbert a dezgropat 500 de obiecte inainte de a chema expertii, care au mai gasit inca 800 in situl din Staffordshire.

„Piesele pur si simplu stateau la suprafata, la nivelul ierbii”, a povestit un reprezentant local, precizand ca obiectele au fost deranjate de la locul lor cand s-a arat terenul.

Majoritatea obiectelor par a fi din secolul VII, insa expertii mai au multe de explicat in legatura cu comoara. Cum multe obiecte au legatura cu razboiul, fiind foarte putine care ar fi putut apartine unei femei, se crede ca ar fi apartinut unui barbat cu o pozitie importanta, din aristocratie sau chiar dintr-o familie domnitoare.

Lucratura in filigran, tipic anglo-saxona, este uimitor de frumoasa si bine conservata, si unele piese sunt incrustate cu mici granate fatetate.

Printre sabii, piese de harnasament si accesorii personale se afla si o banda de aur inscriptionata cu un citat din Biblie, in latina: „Surge domine et dissipentur inimici tui et fugiant qui oderunt te a facie tua”, „ridica-te, Doamne, si fie ca dusmanii tai sa fuga”.

Un gând despre „Comoara anglo-saxona – Staffordshire, Marea Britanie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s