Sări la conţinut

Protejarea patrimoniului

noiembrie 17, 2010

Legislaţie privind protejarea patrimoniului arheologic

din România

Comunitate DetectieMetal.com

Din anul 2000 în România exista o lege prin care se reglementează protecţia patrimoniului arheologic şi anume Ordonanţa Guvernului nr. 43/2000 -link- http://www.cimec.ro/Arheologie/Og43-2000-Republicare-2007-04-25.pdf, completată ulterior prin legea nr. 258
din 23 iunie 2006 -link-http://www.dccpcnjtimis.ro/legislatie/L258_OG43_2006.htm .

Legi:

1. Orice cetăţean român are dreptul de a avea un detector de metale, cu condiţia să solicite inspectoratului judeţean de poliţie o autorizaţie de deţinere.

2. Este absolut interzis accesul, se pedepseşte chiar şi tentativa, în siturile arheologice, cercetate sau necercetate, cu potenţial arheologic reperat, în zonele de interes naţional sau în zona monumentelor istorice. Lista cu aceste situri, o găsiţi aici: http://ran.cimec.ro/sel.asp şi aici lista cu zonele de interes arheologic prioritar (pe întreg teritoriul comunelor respective este absolut interzisă detecţia) : http://www.cultura.ro/Files/GenericFiles/OMCC-2483-2006.pdf.

3. Prin excludere, se poate efectua detecţia în oricare altă locaţie cu condiţia să nu încălcaţi alte legi (de exemplu legea proprietăţii sau a conservării mediului) iar în eventualitatea descoperirii unor bunuri de patrimoniu arheologic să le declaraţi în termen de 72 ore primarului unităţii administrativ-teritoriale, 
proprietarul ori titularul dreptului de administrare a terenului în cauză sau celui mai apropiat muzeu din judeţ. Aceştia, la rândul lor sunt obligaţi să anunţe instituţiile subordonate ministerului Culturii, în vederea cercetării potenţialului arheologic şi includerea acestuia pe lista siturilor arheologice protejate.

Lista bunurilor culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural Naţional :

http://clasate.cimec.ro/

Sursa : http://forum.detectiemetal.com/Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: