Sări la conţinut

Descoperire arheologica impresionanta la Campia Turzii

noiembrie 16, 2010

Aproape 200 de morminte vechi de peste 1500 de ani

au fost găsite în zona Câmpia Turzii

Aproape 200 de morminte vechi de peste 1.500 de ani au fost descoperite in zona Campia Turzii pe santierul Autostrazii Transilvania. Necropola ar putea avea in total peste o mie de locuri de inmormantare, cred arheologii. In prezent lucrarile la breteaua de iesire de pe autostrada sunt suspendate, iar specialistii lucreaza de zor la exploatarea mormintelor de pe acest tronson.

Potrivit sefului de santier, arheologul Cristian Roman, asezarea si necropola ar putea sa se intinda pe o suprafata de peste 3,5 hectare. Dupa inceperea lucrarilor la cei 10 kilometri de autostrada dintre Turda si Campia Turzii, reprezentantii MNIT au inceput si descarcarea arheologica. In urma verificarilor arheologice efectuate pe acest platou au descoperit ca ar putea fi vorba de aproape 1.500 de morminte. Mormintele par sa fie din epoca migratiilor, din perioada secolelor VI-IX.

Această prezentare necesită JavaScript.


Descarcarea arheologica a inceput mai intai pe acest segment, deoarece aici urmeaza sa fie construita reteaua de acces pe autostrada, motiveaza Roman. Arheologii au indepartat glia de pe zona respectiva cu ajutorul utilajelor de la Bechtel (constructorul autostrazii). “In functie de culoarea solului putem sa ne dam seama unde sunt morminte. Unde este pamantul mai negru este un mormant”, a explicat arheologul Nagy Szabolcs. Din loc in loc se pot observa aceste pete, peste 200 identificate pana in prezent. Dintre acestea, aproximativ 50 au fost exploatate in ultima luna.

“Materialul gasit in morminte este foarte sarac, majoritatea au fost jefuite, cel mai probabil la 50-100 de ani dupa inmormantare. Groapa jefuitorilor a fost facuta la fiecare mormant foarte precis, de aceea presupunem ca mormintele erau inca vizibile atunci cand au fost pradate. Am gasit obiecte precum catarame, margele din pasta de sticla, fusaiola, si arme de fier, dar foarte putine si in stare proasta. De altfel si oasele sunt intr-o stare foarte precara, probabil din cauza solului acid, si au fost si deranjate si mutate de catre jefuitori. Gasim foarte multe vase de ceramica inmormantate la cap, de calitate proasta, facute in graba. Acestea se puneau in afara sicriului si se umplea cu mancare si bautura”, a completat Nagy.


Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: