Inel de aur roman cu Camee,sec. II

Descoperire senzaţională!

 

 

  Duminică 10 octombrie 2010 a avut loc o descoperire fantastică în zona Deda-Bistra (zonă neinclusă în R.A.N.). La o propunere făcută de către domnul Paul (Vitelius), un alt cunoscut al forumului DetectieMetal(unitate).com ,domnul P.C. (Digger) din Topliţa, judeţul Harghita în vârstă de 42 de ani  a scos la lumină în urma unei detecţii  un superb inel din aur masiv cu camee, din secolul II, cântărind 28,41 grame.

  Cameea prezintă două siluete de sex masculin luptându-se cel mai probabil în stilul greco-roman.

  În aceeaşi zonă cei doi au mai descoperit câteva piese de armură, fibule, suliţe, vârfuri de săgeţi, toate din perioada antică şi medievală, acestea fiind predate comformlegilor în vigoare împreună cu inelul-sigiliu în termen de 72 de ore de la descoperire.

   Ţin să-i felicit pe cei doi pasionaţi de metal detecting pentru descoperirea lor şi să le urez cât mai multe detecţii cu succes !!!

  Am să ataşez mai jos pozele cu acest inel şi două videoclipuri cu detecţiile din zona Deda-Bistra!


Galerie foto :
5 gânduri despre „Inel de aur roman cu Camee,sec. II

  1. Ceea ce inceaca Radu sa faca e ceva extraordinar si rar intalnit in Romania. Prin insusi numele blog-ului instiga la dreptate (aici ma refer la cei care gasesc diferite obiecte antice si nu le predau, cum prevede legea in 72 de ore de la gasire). Inteleg ca statu’ nu ofera mai mult de 30% din valoarea reala a unui bun, da’ cu toate astea sunt obiecte care caracterizeaza poporu’ nostru’ si unele dintre ele ar fi benefice pentru istoria noastra.
    Stiu ca prin acest „post” nu am sa conving pe nimeni care are de gand sa le vanda la negru sa-si schimbe gandu’ da’ fac apel la mintea fiecaruia, poate castiga el ceva bani-n plus da’ totodat’ poate acoperii o etapa importanta a evoutiei poporului Roman.
    Frumos ce vrei tu sa faci Radu, FELICITARI!!!

  2. vârfurile se săgeți sunt din secolul 13 – având în vedere că ultimul se răspândește cu invazia tătară….celelalte pot fi și mai timpurii, dar oricum din secolele 11-12

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s